Επίδομα θέρμανσης: Τα sos για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να ξέρουν οι
δικαιούχοι
-
Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης έκανε πρεμιέρα και οι καταναλωτές
έχουν ήδη κάνει αιτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία, πως
μέ...
Επιλεκτικές μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13% στον καφέ - Μπαράζ τα αιτήματα μείωσης φόρων
Σχέδιο μετάταξης του καφέ και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στον συντελεστή 13% για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος και να αποτραπεί κατάρρευση εσόδων.
Από: bankingnews.gr - Μάριος Χριστοδούλου
Στο επίκεντρο για τον τουρισμό το σχέδιο για ΦΠΑ διαμονής 6%
Σχέδιο επιλεκτικών μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ, μόνο όμως για το διάστημα της πανδημικής κρίσης, βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός,
επιβαρύνονται με 13%.
Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
Αρκεί βέβαια οι καφετέριες στις οποίες απευθύνεται το μέτρο, και θα εξυπηρετούν από την 1η Ιουνίου και μετά πολύ μικρότερο αριθμό πελατών, να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.
Η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο ελληνικό ΑΕΠ και κυρίως στην πραγματική οικονομία καθώς απασχολεί 187.519 υπαλλήλους με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας 10,76%.
Ταυτόχρονα πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, και επειδή είναι συνδεδεμένος με τον τουρισμό, η κυβέρνηση επιδιώκει με στοχευμένα μέτρα να στηρίξει την κατανάλωση.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι ο τουρισμός, όπου εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα και θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να πιαστεί το 30% με 35% του περσινού τζίρου, περίπου 6-6,5 δισ. ευρώ.
Είναι ένας στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος, αφού ουδείς αυτήν τη στιγμή γνωρίζει πότε ακριβώς θα πάρει μπροστά η τουριστική βιομηχανία, εάν θα έχουμε εξωτερικό τουρισμό φέτος και τι πακέτα θα κλειστούν το προσεχές διάστημα.
Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου αλλά και με τις Βρυξέλλες για πάρουν μπροστά τα ελληνικά σχέδια, τα οποία προβλέπουν μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.
Την ίδια στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοντεύουν να… τρελαθούν με τα αιτήματα για μειώσεις φόρων, τελών και εισφορών αλλά και για νέα επιδόματα που φτάνουν σωρηδόν από φορείς της αγοράς που έχουν καταρρεύσει από την πανδημία.
Τουλάχιστον 40 με 50 προτάσεις βρίσκονται πάνω στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων είναι τόσο αυξημένο που είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό και μάλιστα σε μια στιγμή που και ο ίδιος βρίσκεται με ανοιχτές τρύπες από τη μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων λόγω της κρίσης και της αναστολής των πληρωμών.
Οι εισπράξεις τον Απρίλιο έπιασαν πάτο σημειώνοντας βουτιά κοντά στο 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα, ότι έχουν αρχίσει σταδιακά να υποχωρούν και από τον Ιούνιο μπαίνουν σε φάση δραστικής συρρίκνωσης.
Για να μην καταρρεύσει ο προϋπολογισμός και χαθεί ο έλεγχος με τα φέσια στην οικονομία –και ιδιαίτερα από το δεύτερο εξάμηνο, που το φορτίο των φόρων είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο–, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.
Ταυτόχρονα, για να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα σχεδιάζεται η παροχή έκπτωσης 10-15% για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.
http://www.freepen.gr/2020/05/13.html?fbclid=IwAR3cxeQM-L5cHO8Epk_cR_pa_6emIpVv_-CI446HdiGIxj_cz-zJNM4gP4Q
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου