Ο Ερντογάν έχει συλλάβει τη μισή ηγεσία του τουρκικού στρατού







Στοιχεία για τους κρατούμενους ως πραξικοπηματίες έδωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μαχίρ Ζεϊνάλοβ από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί και κρατούνται 8.831 στρατιωτικοί, 1.329 αστυνομικοί, 2.100 δικαστές και εισαγγελείς, 52 μη στρατιωτικοί διοικητές και 689 πολίτες.

Οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι που έχουν συλληφθεί είναι 163.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον 13.002 άνθρωποι κρατούνται μέχρι σήμερα (Σάββατο 23 Ιουλίου) με την κατηγορία ότι σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Κρατούνται επίσης και πέντε δημοσιογράφοι.


Όπως σχολιάζει ο Μαχίρ Ζεϊνάλοβ, «ο αριθμός των στρατηγών και ναυάρχων που έχουν συλληφθεί (163) υποδηλώνει ότι ο μισός στρατός είχε εμπλοκή στο πραξικόπημα. Ο μισός δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ είναι γκιουλενικός;» αναρωτιέται.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει από την πρώτη στιγμή τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή Τούρκοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι με την κατηγορία του πραξικοπηματία συλλαμβάνονται άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το «μετριοπαθές» ισλαμιστικό κίνημα του Γκιουλέν, όπως εθνικιστές, κεμαλικοί, αριστεροί, αλεβίτες, Κούρδοι κ.α.



tribune.gr