Τούρκοι στρατιώτες: Δεν ξέραμε ότι συμμετείχαμε σε πραξικόπημα, νομίζαμε ότι ήταν άσκηση!


Κάποιοι συλληφθέντες κατάλαβαν την αλήθεια, μόνο όταν είδαν πολίτες να σκαρφαλώνουν στα τανκς – Η πλειοψηφία των 2.800 συλληφθέντων προέρχονται από κατώτερα κλιμάκια του στρατούΟρισμένοι από τους στρατιώτες που συνελήφθησαν μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία φέρονται να δήλωσαν στους ανακριτές ότι δεν γνώριζαν τον πραγματικό σκοπό των χθεσινοβραδινών τους πράξεων και ότι νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, αρκετά άτομα ισχυρίζονται ότι οι διοικητές τους δεν τους είχαν αποκαλύψει ότι θα λάμβαναν μέρος σε πραξικόπημα, όταν τους έδωσαν εντολή να καταλάβουν καίρια κυβερνητικά κτίρια και κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε μεγάλες τουρκικές πόλεις. Τους είπαν απλώς ότι θα διεξαγόταν μία άσκηση και τους έδωσαν οδηγίες για τι έπρεπε να κάνουν.



Κάποιοι από τους συλληφθέντες λένε μάλιστα ότι συνειδητοποίησαν τι πραγματικά γινόταν μόνο όταν είδαν πολίτες να σκαρφαλώνουν στα τανκς.

Τουλάχιστον 265 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των δραματικών συμβάντων της χθεσινής νύχτας στην γειτονική μας χώρα, με τους τραυματίες να αγγίζουν μέχρι στιγμής τους 1.400. Πάνω από 2.800 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από την κυβέρνηση του Ερντογάν, με την συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων να προέρχονται από κατώτερα κλιμάκια του στρατού, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent που επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο.



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τους πραξικοπηματίες ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την προδοσία τους». «Εκείνοι που αμαύρωσαν την υπόληψη του στρατού πρέπει να φύγουν.

Η διαδικασία ξεκίνησε ήδη σήμερα και θα συνεχιστεί παράλληλα με τον αγώνα εναντίον άλλων τρομοκρατικών δυνάμεων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει οι συμμετέχοντες στο χθεσινό κίνημα να τιμωρηθούν με τη θανατική ποινή.




Ωστόσο, για μερικούς η «εσχάτη των ποινών» έχει ήδη εφαρμοστεί με συνοπτικές διαδικασίες, είτε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία είτε σε μετέπειτα «λιντσαρίσματα» από οπαδούς του Ερντογάν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός στρατιώτη που δολοφονήθηκε στην γέφυρα του Βοσπόρου από το εξαγριωμένο πλήθος, το οποίο τον κυριολεκτικά τον «ξέσκισε» με τα χέρια του.












protothema.gr