Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο της




 Η ΡΩΣΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 - ΕΒΛΗΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν σήμερα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24 που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους, δήλωσε στο Reuters τούρκος στρατιωτικός.


Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή δείχνουν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.


Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.
Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τόνισαν ότι το αεροσκάφος “αγνώστου ταυτότητας” προειδοποιήθηκε 10 φορές μέσα σε πέντε λεπτά για το ότι παραβιάζει τα σύνορα.
euractiv.gr


Ενα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωΐ της Τρίτης.

H Αγκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και κατερρίφθη από δύο τουρκικά F-16S. Η Μόσχα, ωστόσο, διαψεύδει ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε, επιμένει ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος και δηλώνει ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα και διασώθηκαν.

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών.

"Eνα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο", ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης υποστηρίζει ότι η καταγεγραμμένη πορεία του αεροσκάφους αποδεικνύει ότι πετούσε πάνω από συριακό και όχι τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να συντονιστεί με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στα σύνορα με την Συρία.




kathimerini.gr