Γιατί βάζουν 6 δις € στις τράπεζες αλλά ούτε δεκάρα στην πραγματική οικονομία;





ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑ


Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έστω και μ’ αυτές τις σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές των μετοχών, ολοκληρώθηκε.


Αποτελεί επιτυχία ότι βρέθηκαν επενδυτές πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν χρήματα, στην προοπτική ότι κάποτε θα ζωντανέψει η ελληνική οικονομία, θα κινηθεί χρήμα μέσα από το τραπεζικό σύστημα κι επομένως θα πάρουν αξία οι τράπεζες και οι τραπεζικές μετοχές.


Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα.


Όσο οι τράπεζες στηρίζουν τη χρηματοδότησή τους στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA), δεν υπάρχει περίπτωση να αρθούν οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων (capital control).


Όσο η οικονομία κινείται κάτω από τη βαριά μπότα των capital control, οι τραπεζικές μετοχές θα υποφέρουν .


Οι τράπεζες λειτουργούν με το εισόδημα που παράγεται στη χώρα. Αυτό αναδιανέμουν. Η πραγματική οικονομία παράγει εισόδημα, οι πολίτες έχουν δουλειά, κάνουν καταθέσεις, παίρνουν δάνεια, το χρήμα κινείται.


Επόμενο ερώτημα:


Γιατί άραγε οι επενδυτές, ενώ δέχονται να ρισκάρουν 6-7 δις Ευρώ αγοράζοντας μετοχές κατεστραμμένων τραπεζών, δεν διανοούνται να βάλουν ούτε υποδεκαπλάσιο ποσό στην πραγματική οικονομία της χώρας;


Γιατί δεν αγοράζουν τις επίσης απαξιωμένες επιχειρήσεις της πραγματικής και όχι χρηματιστηριακής οικονομίας;


Η απάντηση είναι μάλλον απλή:


Για τις μετοχές των τραπεζών, οι επενδυτές εμπιστεύθηκαν τον Μάριο Ντράγκι. Για την πραγματική οικονομία της χώρας πρέπει να εμπιστευθούν τον Αλέξη Τσίπρα.


Για να αποδώσουν κέρδη οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία πρέπει να υπάρχει στη χώρα κλίμα φιλικό προς το επιχειρείν.


Το φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον καθορίζεται από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με πολιτικές αποφάσεις που εμποδίζουν οποιαδήποτε παρέμβαση του Κράτους στη λειτουργία της αγοράς, πέρα από το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους.


Στην Ελλάδα, δεν έρχονται επενδυτές γιατί δεν έχουν με ποιόν να σφίξουν τα χέρια.


Αν κλείσουν μια συμφωνία σήμερα, δεν γνωρίζουν ποια κυβερνητική απόφαση θα την ανατρέψει αύριο. Οι νόμοι του Κράτους πρέπει να εφαρμόζονται ισότιμα. Οι αγορές να είναι ανοιχτές. Η προστασία να αφορά μόνον την κοινωνική οικονομία όχι το επιχειρείν.


Για να έρθει λοιπόν επενδυτικό χρήμα στην πραγματική οικονομία, για να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις εργασίας και πραγματικό χρήμα στην καθημερινότητα των Ελλήνων, πρέπει είτε να αλλάξει νοοτροπία η ΠΦΑ Κυβέρνηση είτε να αλλάξει η χώρα Κυβέρνηση…


Γι’ αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά εναγωνίως συνομιλητές για μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης και συλλογικής Ευθύνης…
toxrima.gr