18μηνη θητεία στο στρατό και αλλαγές στις μεταθέσεις





 Ριζικές αλλαγές στη θητεία με μεγάλες πιθανότητες για 18μηνη θητεία

Με κοινωνικά κριτήρια θα γίνονται πλέον οι μεταθέσεις στο στρατό τα οποία προκύπτουν από το πόσο η οικογένεια του στρατευμένου έχει πληγεί από την κρίση, με αποτέλεσμα τα παιδιά οικογενειών που έχουν πληγεί περισσότερο από την ανεργία, να έχουν προτεραιότητα για μετάθεση στον τόπο προτίμησης τους.

Μπορούν να δηλωθούν έως τέσσερις τόποι ή Μονάδες, αλλά τουλάχιστον δύο διαφορετικές Φρουρές.

Ειδικότερα:

- Στρατός ξηράς: Αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, οι οπλίτες τοποθετούνται σε μονάδες της Θράκης, Αν. Αιγαίου και Δωδεκανήσων.
- Πολεμικό Ναυτικό: Αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής, κατά περίπτωση, εκπαίδευσης, οι οπλίτες τοποθετούνται κατ” αρχήν σε πλοία, ναυστάθμους, παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νήσων, και στη συνέχεια σε ΄λοιπές υπηρεσίες, με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στο σύνολο της επικράτειας.
- Πολεμική Αεροπορία: Αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής, κατά περίπτωση, εκπαίδευσης, οι οπλίτες τοποθετούνται κατ” αρχήν σε μονάδες και υπηρεσίες, εκτός του Ν. Αττικής Θεσσ/νίκης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, και, κατα δεύτερον, σε μονάδες και υπηρεσίες όμοιου βαθμού δυσκολίας. εντός των περιοχών.

Τα κριτήρια τοποθέτησης, αναλυτικότερα, είναι τα εξής:

- Κάλυψη των επιχειρησιακών / υπηρεσιακών αναγκών
- Αξιοποίηση της απονεμηθείσας τον οπλίτη ειδικότητας
- Επίπεδο γραμματικών γνώσεων
- Προσόντα και ειδικές δεξιότητες
- Επαγγελματική εμπειρία στην απονεμηθείσα ειδικότητα

Οι παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας της Μονάδας είναι:

- Αποστολή και επιχειρησιακή κατάσταση Μονάδος
- Απόσταση από τη μεθόριο
- Έδρα Μονάδος – πληθυσμός περιοχής
- Απόσταση από έδρα Δήμου ή αστικού κέντρου νήσου
- Τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής
- Ύπαρξη Μ.Μ.Μ
- Κλιματολογικές συνθήκες

Αναφορικά με την επέκταση της θητείας, ο Υπ. Εθνικής Αμύνης, κ. Καμμένος, δήλωσε πως ενεργοποιείται η Εθνοφυλακή και επιστρέφεται ο οπλισμός στους Εθνοφύλακες. Αλλά ας αναρωτηθούμε: Mε ποιο ανθρώπινο δυναμικό;

Ο Ελληνικός Στρατός μετά από μία δωδεκαετία συνεχούς μείωσης της θητείας έχει «αποστεωθεί». Το είπε, εξάλλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και άριστος γνώστης των αναγκών του ΕΣ καθότι υποστράτηγος (ΤΘ) ε.α. και θεωρητικός του πολέμου, κ. Νίκος Τόσκας:

Οι παραμεθόριες μονάδες των ανατολικών συνόρων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επάνδρωσης. Από την μία οι κλάσεις δεν αποδίδουν γιατί έχουμε περάσει σε αρνητική δημογραφική ανάπτυξη και από την άλλη η θητεία των 9 μηνών στον ΕΣ θυμίζει περισσότερο Βέλγιο, παρά Ελλάδα με το «τέρας» που ακούει στο όνομα «τουρκικές ένοπλες δυνάμεις» να βρυχάται και να ακονίζει τα νύχια του στα ανατολικά.

Άρα, κι επειδή ο υπουργός έχει δίκιο σε ότι αφορά την ανάγκη παρουσίας του Ελληνικού Στρατού και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, πρέπει να ληφθούν από αυτή την κυβέρνηση αποφάσεις που δεν τόλμησε να πάρει άλλη κυβέρνηση: Να αυξηθεί η θητεία «εδώ και τώρα». Και όχι στους δώδεκα μήνες, αλλά στους 18.

Πηγή: piraeusview.gr



Μήνυμα *
- See more at: http://perivolipanagias.blogspot.gr/2015/06/18_13.html#sthash.UHZp37Zw.dpuf