Μήπως ο σύντροφος σας μοιάζει στον μπαμπά;





Συζύγους, συντρόφους, ακόμη και εραστές της μία βραδιάς που έχουν κάποια από τα χαρακτηριστικά του πατέρα τους, τείνουν να επιλέγουν και
οι γυναίκες.
Όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τους άνδρες, οι οποίοι έχουν την τάση να έχουν συντρόφους που θυμίζουν τις μητέρες τους, φαίνεται πως ισχύουν και για τα δύο φύλλα.

Σύμφωνα με τον Τάμας Μπερετζκέι απ το πανεπιστήμιο του Πεκς στην Ουγγαρία, «οι ετεροφυλόφιλοι ελκύονται από πρόσωπα που θυμίζουν τα χαρακτηριστικά του γονέα με το αντίθετο φύλο, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την εξελικτική διαδικασία του ανθρώπου».

Οι επιστήμονες μέτρησαν τις αποστάσεις ανάμεσα στα βασικά χαρακτηριστικά των προσώπων, π.χ. μεταξύ ματιών και στόματος κ συνέκριναν 14 ζώνες του προσώπου. Μελέτησαν 312 ενήλικες από 52 διαφορετικές οικογένειες. Κάθε οικογένεια αποτελούνταν από ένα ζευγάρι, μαζί με τους γονείς τους.

Οι ειδικοί βρήκαν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ του συντρόφου της γυναίκας και του πατέρας της και αντίστοιχα μεταξύ της συντρόφου του άντρα και του πατέρα της.

Η ομάδα δοκίμασε το μοντέλο στα πρόσωπα, τα οποία είχαν επιλεγεί τυχαία από τον γενικό πληθυσμό και επανέλαβαν το πείραμα με μία ομάδα κριτών, οι οποίοι επέλεξαν ζευγάρια από τυχαίες ομάδες φωτογραφιών. Είναι ενδιαφέρον πως άντρες και γυναίκες εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία του προσώπου όταν συναντούν έναν άνθρωπο, που ενδέχεται να είναι πιθανός μόνιμος σύντροφος.

Οι άντρες προτιμούν τις γυναίκες που έχουν παρόμοιο πάχος χειλιών, πλάτος στάματος και διάπλαση σαγονιών με τις μητέρες τους.

Από την άλλη πλευρά για τις γυναίκες σημαντικό κριτήριο είναι η απόσταση μεταξύ του στόματος και των φρυδιών. Ο Τάμας Μπερετζκέι υποστηρίζει πως οι επιλογές πραγματοποιούνται όχι από ψυχολογικούς ή κοινωνικούς λόγους, αλλά εξαιτίας της εξέλιξης τους είδους.