Δεντρολίβανο, ρίγανη και μαντζουράνα κατά του Διαβήτη






Τα βότανα είναι γενικά αναγνωρισμένα για τις μοναδικές γεύσεις που προσθέτουν στα τρόφιμα.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Agricultural και Χημεία τροφίμων (JAFC) έχει προσδιορίσει τα ιατρικά οφέλη, ως μια άλλη διάκριση, ιδιαίτερα για το δενδρολίβανο, ρίγανη και την μαντζουράνα, τα οποία περιέχουν ειδικές ενώσεις για την καταπολέμηση του διαβήτη.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Ούρμπανα-Champaign (UIC) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα τρία βότανα, αφού η προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι μπορούν να βοηθήσουν να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υπό έλεγχο. Αξιοποιώντας αυτό, η Elvira Gonzalez de Mejia και οι συνάδελφοί της, αποφάσισε να εξετάσουν πώς επηρεάζει το κάθε ένα από αυτά τα βότανα, τον διαβήτη τύπου 2.


Καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπιο οι ποικιλίες, Ελληνική ρίγανη (Origanum vulgare), (Origanum majorana) μαντζουράνα, δεντρολίβανο και η μεξικάνικη ρίγανη (Lippia graveolens) και εξετάστηκαν παράλληλα με αποξηραμένα που διατίθενται στην αγορά, τα ίδια βότανα, για να δουν πώς αλληλεπιδρούν με δύο βασικά ένζυμα που εμπλέκονται στην έκκριση ινσουλίνης, την peptidase IV (DPP-IV) και πρωτεΐνη tyrosine phosphatase 1B (PTP1B).


Σε σχέση με τα αποξηραμένα, τα φρέσκα που καλλιεργήθηκαν στο θερμοκήπιο, βρέθηκαν να έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα και υψηλότερα επίπεδα από πολυφαινόλες. Επίσης ήταν ισχυρότεροι οι αναστολείς της DPP-IV, ενός ένζυμου που υπό κανονικές συνθήκες αφαιρεί μέρος των ινκρετινών από το σώμα. Στους διαβητικούς, η έλλειψη ινκρετινών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό σάκχαρο του αίματος, ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να μειωθούν τα επίπεδα DPP-IV προκειμένου να υπάρχει ισορροπία.


Από την άλλη πλευρά, τα αποξηραμένα βότανα που κυκλοφορούν στην αγορά, διαπιστώθηκε ότι είναι ανώτεροι αναστολείς της PTP1B, ενός ενζύμου που όταν μειωθεί ή εξαλειφθεί, ενισχύεται η ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, μείωση των επιπέδων του PTP1B όχι μόνο βελτιώνουν την αντίδραση του οργανισμού στην ζάχαρη και τον μεταβολισμό της, αλλά επίσης να βοηθάει να εμποδιστεί η αποθήκευση των τριγλυκεριδίων.


«Υπάρχει ανάγκη να βρεθούν σαφέστερες φυσικές ενώσεις που θα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ασθένειας αυτής,» έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, η οποία σημειώνει ότι 8.3% των Αμερικανών, πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.


Η ρίγανη και το δεντρολίβανο μπορούν να είναι ασφαλέστερα και πιο ευεργετικά από ό, τι τα αντιδιαβητικά δημοφιλή φάρμακα. Αν και τα βότανα έχουν αποδείξει την ίδια αποτελεσματικότητα ή ακόμη και καλύτερη από ότι τα φάρμακα, οι συγγραφείς της μελέτης είναι διστακτικοί να συστήσουν να πετάξουμε τα φάρμακα στα σκουπίδια. Απλά περιορίζονται να συστήσουν την ενσωμάτωση περισσότερου δενδρολίβανου και ρίγανης στις δίαιτες και είναι βέβαιο ότι τα οφέλη θα είναι πολλά.
Όμως πρέπει να ελέγξετε την αλληλεπίδραση με τα τρέχοντα φάρμακα, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα να είναι συνεργατική η επίδραση.


Πηγή:


Natural news - Φτιάχνω μόνος μου


πηγή

http://molwlave.blogspot.gr/2014/11/blog-post_83.html