ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ… ΑΛΗΘΙΝΟ: Οικογένεια ζει σε σπηλιά στο Ηράκλειο -Τους πήγαν στα δικαστήρια γιατί ήταν… αυθαίρετη







Δεν έφταναν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζεται να ζει η οικογένειά του, μέσα σε μία σπηλιά στο Ηράκλειο, ένας πάμπτωχος 40χρονος αναγκάστηκε να καθίσει και στο εδώλιο, καθώς θεωρήθηκε πως είχε παραβιάσει τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων…


Ο Μηνάς Κλάδος, μαζί με τη σύζυγο και τα τρία ανήλικα παιδιά τους ζουν σε μία σπηλιά και το αυθαίρετο δωματιάκι που έχουν φτιάξει από πάνω. Εκεί έζησαν οι παππούδες του και μένουν ακόμη και σήμερα οι γονείς του και ο ίδιος με την οικογένειά του, καθώς βρίσκονται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση.

Ο 40χρονος, όμως, βρέθηκε αντιμέτωπος με το νόμο, όταν αποφάσισε να αντικαταστήσει ένα τμήμα του σπασμένου ελενίτ που καλύπτει το διαστάσεων 3Χ3 δωμάτιο, προκειμένου να μην μπαίνει μέσα σε αυτό το νερό της βροχής, όπως αναφέρει το «Εθνος».



Η περιπέτεια ξεκίνησε το 2010, έπειτα από καταγγελία, με αποτέλεσμα ο κ. Κλάδος να συλληφθεί και να περάσει αυτόφωρο, ενώ την Τρίτη κάθισε στο εδώλιο για να δικαστεί.

Εξαιτίας της σύλληψης, ο 40χρονος άνδρας φοβήθηκε να αντικαταστήσει τελικά το φθαρμένο ελενίτ, με αποτέλεσμα για καιρό η οικογένειά του να ζει με τα νερά που έμπαιναν στο μικροσκοπικό δωμάτιο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα.

Για καλή τους τύχη η περίπτωσή τους έφτασε στα «αφτιά» του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

«Πήγαμε τρόφιμα και γάλα στα παιδιά και τότε είδα με τα μάτια μου την κατάσταση. Να βρέχονται και να κρυώνουν μικρά παιδιά επειδή ήταν »παράνομο» να αντικαταστήσει ο πατέρας τους ένα μικρό κομμάτι ελενίτ. Ενιωσα ντροπή. Πήραμε την πρωτοβουλία μία ομάδα ανθρώπων και τοποθετήσαμε ένα πάνελ για να προστατευθούν από τη βροχή και το κρύο» είπε ο πρόεδρος του Κέντρου, Σωκράτης Βαρδάκης, στο «Εθνος». Ο ίδιος ήταν και μάρτυρας στη δίκη, ζητώντας να τιμωρηθούν οι άνθρωποι του Εργατικού Κέντρου και όχι ο 40χρονος, καθώς εκείνοι έκαναν την αυθαίρετη παρέμβαση.

Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον κ. Κλάδο με συνοπτικές διαδικασίες. Οπως εξηγεί, η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να παρέχει στα παιδιά του -5, 11 και 12 ετών- καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και έτσι «σπίτι» τους είναι η σπηλιά και το μικρό αυθαίρετο δωματιάκι. «Εδώ γεννήθηκαν, εδώ μεγάλωσαν, αυτό το περιβάλλον ξέρουν. Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να τους προσφέρω κάτι καλύτερο. Δεν ζητάω χρήματα από κανέναν. Ολος ο κόσμος δοκιμάζεται» λέει ο άνδρας, που στο παρελθόν προσπάθησε να νομιμοποιήσει το δωματιάκι, ώστε να βελτιωθούν κατά κάποιο τρόπο οι συνθήκες της καθημερινότητάς τους. «Μου είπαν ότι θα έπρεπε να πληρώσω 600-800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, γιατί η περιοχή είναι αναπτυσσόμενη. Αν είχα τόσα χρήματα, δεν θα ήμουν εδώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορώ να κάνω καμία παρέμβαση. Το απαγορεύει το κράτος που με θεωρεί παράνομο» κατέληξε.