ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΑ / Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ο 71χρονος με
μεταπνευμονοϊό HMPV – Η κόρη του είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα (AYTON
TON IO TON EXOYME ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ!)
-
Το πρώτο κρούσμα του ανθρώπινου μεταπνευμονοΐού (HMPV) εμφανίστηκε και στην
Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν 71χρονο, τ...
Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Οι σκληροί εγκλεισμοί (lockdown) δεν περιορίζουν τα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό!
Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει φτιάξει ένα δείκτη που μετράει την αυστηρότητα των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου ανά χώρα (από το 0 στην απόλυτη χαλαρότητα μέχρι το 100 που δεν τολμάς να πάρεις ούτε ανάσα- https://www.bsg.ox.ac.uk/research/research-projects/coronavirus-government-response-tracker). Αν και πολλές φορές ο σχετικός χάρτης αργεί να ανανεωθεί, μπορείς να βγάλεις από αυτόν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που διαλύουν πολλούς μύθους:
1) Αν και όλοι μιλάμε για το σχετικά φιλελεύθερο μοντέλο της Σουηδίας, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιες,
αν όχι και πιο φιλελεύθερες, πολιτικές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Νορβηγίας και της Φινλανδίας. Μετά από ένα σύντομο -και στην περίπτωση της Φινλανδίας όχι ιδιαίτερα αυστηρό-λοκντάουν (ο δείκτης στην Φινλανδία ποτέ δεν ξεπέρασε το 67,59 όταν στην Ελλάδα άγγιξε και το 84,26 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) και οι δυο χώρες χαλάρωσαν σημαντικά τα αυστηρά μέτρα. Ενώ ο δείκτης της Σουηδίας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 37,04 και 46,30, από τον Ιούνιο και μετά και ο φινλανδικός και ο νορβηγικός δείκτης βρίσκονται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. (στη Φινλανδία κατέβηκε μέχρι και στο 32,41, ενώ στη Νορβηγία στο 28,70). Παρόλα αυτά οι αριθμοί των νεκρών και στις δυο χώρες είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη ενώ η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αυστηρά μέτρα. Εύφημος μνεία αξίζει και στη μικρή Εσθονία : με δείκτη που μένει σταθερός στο 22,22 από τα τέλη Ιουνίου είναι ίσως η πιο φιλελεύθερη χώρα στην Ευρώπη, ενώ οι κατά κεφαλήν θάνατοι (60/1.000.000 έναντι 96 στην Ελλάδα) παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
2) Στην Ασία, η χώρα-πρότυπο είναι αναμφισβήτητα η Ταϊβάν. Ο δείκτης αυστηρότητας ποτέ δεν ξεπέρασε το 30,56 ( από τον Ιούνιο έχει κολλήσει στο εξαιρετικά χαμηλό 19,44) και οι θάνατοι είναι μόλις… 7 σε μια χώρα 24.000.000 κατοίκων. Και η Ιαπωνία είναι μια χώρα που δεν κατέφυγε σε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα (ο δείκτης κυμαίνεται σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας μεταξύ 38,89 και 47,22), ενώ οι κατά κεφαλήν θάνατοι είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο (μόλις 15/1.000.000).
3) Η Αργεντινή, το Περού και η Χιλή άσκησαν δρακόντειες περιοριστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου και μπήκαν σε πολύμηνα λοκντάουν. Στην Aργεντινή και στο Περού από τις 20 Μαρτίου ο δείκτης είναι σταθερά πάνω από το 80, (μάλιστα στην Αργεντινή έφτασε ως και το …100 ενώ στο Περού μέχρι το 96,30). Η Χιλή πάλι, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα, κυμαίνεται μεταξύ 73,15 και 89,35. Αν πιστέψουμε το παραμυθάκι που μας λέει ότι “όσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα, τόσο λιγότεροι οι θάνατοι”, τότε οι τρεις αυτές χώρες θα έπρεπε να ήταν από τις χώρες με τους λιγότερους θανάτους παγκοσμίως αλλά δυστυχώς φαίνεται να έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό : στους κατά κεφαλήν θανάτους το Περού βρίσκεται στην θλιβερή 3η θέση παγκοσμίως, η Αργεντινή στην 7η και η Χιλή στην 8η. Κατά τ’ άλλα, τα λοκντάουν δουλεύουν…
Πηγή:
https://www.facebook.com/tilemachos.chormovitis
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/11/lockdown_90.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου