Οι ΗΠΑ φτιάχνουν εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών και όπλων στα Σκόπια – Η χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και τα ΕΑΣ






Οι ΗΠΑ φτιάχνουν εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών και όπλων στα Σκόπια – Η χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και τα ΕΑΣ

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν εργοστάσιο παραγωγής όπλων και πυρομαχικών στα Σκόπια, αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο τους στα Βαλκάνια και ταυτόχρονα καταδεικνύοντας την αβελτηρία, την αμέλεια ή την εγκληματική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβισμένες στα μνημόνια και την πολιτική που υπαγορεύουν οι δανειστές αφήνουν ευκαιρίες να περνούν.

Και αναφερόμαστε φυσικά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για τα οποία υπήρχαν για την εξυγίανση τους και την μετατροπή τους σε ένα κέντρο κατασκευής και προμήθειας όπλων και πυρομαχικών για λογαριασμό εταιρειών-κολοσσών από το εξωτερικό, με σημαντικό όφελος και για την Ελλάδα (και όχι μόνο οικονομικό) αλλά…

Αλλά, οι κυβερνήσεις, και η σημερινή και οι προηγούμενες σφυρίζουν αδιάφορα περιμένοντας την τρόικα να τους υποδείξει ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις που βεβαίως στοχεύουν στην απαξίωση τους και εν τέλει στο κλείσιμο τους. Και δεν μιλάμε μόνο για τα ΕΑΣ, αλλά και για την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ.

Για τα ΕΑΣ υπήρξε ενδιαφέρον εξαγοράς από τους Αμερικανούς και την εταιρεία ΑΤΚ προκειμένου να κατασκευάζονται τα πυρομαχικά στην Ελλάδα που θα προμηθεύουν τον Αμερικανικό Στρατό στη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε απλά γιατί η αμυντική βιομηχανία είναι βυθισμένη στα χρέη και κάποιοι δεν θέλουν να τη βγάλουν από το τέλμα, υποκύπτοντας σε συμφέροντα και συνδικαλιστικές απειλές.


Υπήρξε επίσης ενδιαφέρον από το Ισραήλ και από τη Ρωσία προκειμένου τα ΕΑΣ να αναλάβουν την κατασκευή όπλων και πυρομαχικών. Ούτε όμως σε αυτές τις περιπτώσεις έγινε κάτι.

Ειδικά στη ρωσική πρόταση για εργοστάσιο παραγωγής όπλων “Καλάσνικοφ” στο Αίγιο το δέλεαρ ήταν τεράστιο, καθώς μιλάμε για ένα από τα κορυφαία όπλα στον κόσμο με τρελές πωλήσεις. Ούτε όμως σε αυτή την περίπτωση μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις και να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι Αμερικανοί να φτιάχνουν εργοστάσιο πυρομαχικών και όπλων στα γειτονικά Σκόπια. Είναι μια είδηση που την επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζόραν Γιολέφσκι.

«Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Στην πρώτη φάση της λειτουργίας του θα παράγει πυρομαχικά και μερικούς μήνες αργότερα θα κατασκευάζονται διάφοροι τύποι όπλων. Η μονάδα αυτή θα γίνει εξ ολοκλήρου στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γιολέφσκι.

Πρόσθεσε ότι με την αμερικανική υποστήριξη τα Σκόπια θα γίνουν ένας ισχυρός παραγωγός όπλων.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η παραγωγή από το εργοστάσιο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για εξαγωγές σε χώρες μέλη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας τον Σκοπίων και συμπλήρωσε ότι και άλλοι επενδυτές θα συνεχίσουν να επενδύουν σε άλλα είδη παραγωγής στη χώρα.

Τα συμφέροντα των Αμερικανών στα Σκόπια εξηγούν και τις πιέσεις προς την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

pronews