ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” Η ΑΜΕΡΙΚΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ Η ΡΩΣΙΚΗ GAZPROM – ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΕΣ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΒΟΥΤΣΙΤΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ “YES SIR”
-
Η σερβική βιομηχανία πετρελαίου-NIS συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων που
δημοσίευσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω του
...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Μπορεί το Brexit να έχει την ίδια κατάληξη με το ελληνικό φιάσκο του «ΟΧΙ»;
Ιουνίου 17, 2016
Για το ελληνικό δημοψήφισμα του περασμένου έτους δεν χωράνε σχόλια. Ίσως αποτελεί το πιο ασαφές και παραπλανητικό στην ιστορία όλων των δημοψηφισμάτων!
Στο βρετανικό, όμως, η ερώτηση είναι ξεκάθαρη: Ναι στην ΕΕ – Όχι στην ΕΕ. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο βρετανικός λαός αποφανθεί για απομάκρυνση της χώρας από τους ευρωπαϊκούς κόλπους, πόσο εύκολα θα μπορούσε να απαγκιστρωθεί ολοκληρωτικά η Μ. Βρετανία; Επιπλέον, θα μπορούσε να υπονομευθεί το αποτέλεσμα;
Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ θα χρειαστούν περίπου 5 με 7 χρόνια για κάτι τέτοιο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και περισσότερα δημοψηφίσματα, καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες (για παράδειγμα Ολλανδία, Δανία), οι οποίες έχουν εκφράσει την επιθυμία ανεξαρτητοποίησής τους.
Στην πραγματικότητα το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται για ένα πλήρες Brexit είναι δύο χρόνια. Εκείνη την εποχή η Βρετανία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις συνθήκες και τη νομοθεσία της ΕΕ, αλλά δεν θα συμμετέχει σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, θα διαπραγματευθεί μια συμφωνία απόσυρσης από την Ένωση και τους όρους της σχέσης της με τα υπόλοιπα 27 έθνη του μπλοκ. Στην πράξη, εντούτοις, αυτό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια, ανάλογα με την εξέλιξη που θα υπάρχει στις εν λόγω διαπραγματεύσεις.
Είναι εφικτό να ακυρωθεί το δημοψήφισμα με βουλευτική παρέμβαση;
Η απάντηση είναι ότι τεχνικά οι βουλευτές μπορούν να μπλοκάρουν την έξοδο της ΕΕ, αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολιτική αυτοκτονία, καθώς θα στραφούν ενάντια στη θέληση του λαού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.
Ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό! Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να περάσει τους νόμους που θα πάρει η χώρα από τους 28 του μπλοκ, αρχής γενομένης με την κατάργηση του νόμου του 1972, με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε την ενσωμάτωσή του στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει επίσης να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπρόσθετα, η Βουλή των Λόρδων και / ή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να καταψηφίσει την επικύρωση, σύμφωνα με έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων. Σε αυτή αναφέρεται: «Αν η Βουλή των Κοινοτήτων αποφασίσει κατά της επικύρωσης, η συνθήκη μπορεί ακόμα να επικυρωθεί εάν η κυβέρνηση καθορίσει μια δήλωση που εξηγεί γιατί η συνθήκη θα πρέπει να επιβληθεί. Ωστόσο, για να επικυρωθεί οριστικά δεν πρέπει η Βουλή των Κοινοτήτων να ταχθεί εκ νέου κατά της επικύρωσης για δεύτερη φορά μέσα σε 21 ημέρες».
Εν ολίγοις, αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί επ’ άπειρον.
Παρόλα αυτά, στο πρακτικό κομμάτι είναι προφανές ότι οι συντηρητικοί βουλευτές που ψήφισαν για να παραμείνουν στην ΕΕ, θα πρέπει αναγκαστικά να συμβαδίσουν με την κυβερνητική ψήφο. Όσοι το αψηφήσουν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την οργή των ψηφοφόρων στις επόμενες γενικές εκλογές.
Ένα ακόμα σενάριο που θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι αν οι βουλευτές αποφασίσουν γενικές εκλογές και εκλεγεί κόμμα το οποίο υποστήριξε την παραμονή στη ΕΕ. Στη συνέχεια του δίδεται το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι η λαϊκή εντολή υπερισχύει του δημοψηφίσματος. Όμως για να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές, αντί των επόμενων προγραμματισμένων του 2020, αυτό πρέπει να αποφασιστεί από τα 2/3 των βουλευτών.
hellasforce.com