ΜΙΑ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ




Οι «Έξυπνες πόλεις » θα είναι η επόμενη φάση στο πλέγμα επιτήρησης του 21ου αιώνα

Ο ψηφιακός αιώνας των «μεγάλων όγκων δεδομένων» θα είναι ο αιώνας ‘όπου η επιτήρηση του ανθρώπινου είδους θα φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Το όνειρο των τυράννων / κυβερνώντων αυτού του κόσμου από τα βάθη της ιστορίας ήταν και είναι η συνολική παρακολούθηση, ο έλεγχος καθώς και τη διαχείριση του κοινού, με την ικανότητα να προβλέπουν την συμπεριφορά ολόκληρων πληθυσμών με τα πιο αποδοτικά μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Για χιλιετίες, αυτό υπήρχε κυρίως στη σφαίρα της φαντασίας τους, ωστόσο με τα τεράστια άλματα της τεχνολογίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η ιδέα αυτή αποκλίνει όλο και λιγότερο από μία δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας και πόσο μάλλον λιγότερο από τις καθημερινές εργασίες των σημερινών ολοκληρωτικών καθεστώτων οπού κατέχουν υψηλά τεχνολογικά μέσα στην διάθεση τους.

Οι περισσότεροι αναγνώστες είναι πλέον οικείοι με τα ληστρικά μέσα παρακολούθησης πρακτορείων όπως της NSA και της GCHQ, όπου ο υψηλού επιπέδου πληροφοριοδότης για την NSA William Binney χαρακτηρίζει ως “ολοκληρωτικά” στην φύση, προσθέτοντας ότι ο στόχος της NSA είναι “να εγκαθιδρύσει τον τρόπο και τα μέσα για τον έλεγχο του πληθυσμού”. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την επόμενη φάση του δικτύου επιτήρησης στις πόλεις του εικοστού πρώτου αιώνα όπου θα τις αποκαλούν ως “εξυπνότερες πόλεις”.

Αυτά τα ληστρικά μέσα παρακολούθησης τα προωθούν στον κόσμο ως έναν χαμηλού κόστους και αποδοτικό τρόπο διαχείρισης της λειτουργίας μιας πόλης, άλλοι όμως βλέπουν τις επιπτώσεις της επιτήρησης από τέτοιες πρωτοβουλίες ως κακόβουλες ας πούμε το λιγότερο. Οι έξυπνες πόλεις ορίζονται ευρέως ως ψηφιακά συνδεδεμένες αστικές περιοχές γεμάτες με “πανταχού παρόν” αισθητήρες, τερματικά και μετρητές, όπου συλλέγουν ψηφιακά δεδομένα σε κάθε πτυχή της πόλης: από την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έως και τα μοτίβα των συγκοινωνιών. Αυτές οι πληροφορίες αναλύονται στην συνέχεια και χρησιμοποιούνται από τους πολεοδόμους έτσι ώστε να “βελτιώσουν την λήψη αποφάσεων”.

Σήμερα, περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της γης κατοικεί σε αστικές περιοχές, μια τάση η οποία έχει ρυθμιστεί να επιταχυνθεί στο μέλλον – με αποτέλεσμα οι “έξυπνες πόλεις” να τείνουν να επηρεάσουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και σχεδιάζει να χτίσει εκατό “έξυπνες πόλεις” τα χρόνια που έρχονται, μαζί με την Σιγκαπούρη να σχεδιάζουν να γίνουν τα πρώτα “έξυπνα έθνη” στον κόσμο. Οι έξυπνες πόλεις δεν περιορίζονται όπως και να έχει μόνο στην Ασία, καθώς η Γλασκόβη, το Ρίο ντε Τζανέιρο, η Νέα Ορλεάνη και το Κέιπ Τάουν είναι μόνο μια χούφτα των πόλεων που συμμετέχουν στην πρόκληση του πολυεθνικού οργανισμού IBM “εξυπνότερες πόλεις».
Η ΙΔΙΩΤΙΚΉ ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΑ ΈΞΥΠΝΗ ΠΌΛΗ

Η παγκόσμια κίνηση προς έναν «εξυπνότερο πλανήτη» είναι μια ανησυχητική προοπτική για ‘όσους τους απασχολεί η αναπτυσσόμενη διάβρωση της ιδιωτικής ζωής στον μοντέρνο κόσμο. Μπορεί να υπάρξει ιδιωτική ζωή όταν σε κάθε γωνιά και χαραμάδα του αστικού περιβάλλοντος είναι εξοπλισμένη με ψηφιακούς αισθητήρες όπου πραγματοποιούν περισυλλογή πληροφοριών σε κάθε κίνηση που πραγματοποιείτε σε μια πόλη εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο?

Επιπλέον, πολλοί υποστηριχτές και οπαδοί τέτοιων «έξυπνων πρωτοβουλιών» είναι πολυεθνικέ εταιρείες και περιβόητα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου την IBM, Cisco, Siemens και το ίδρυμα Rockefeller. H αντίληψη του να διοικούν γιγαντιαίας βιομηχανίες έναν «εξυπνότερο πλανήτη» δημιουργεί περισσότερο προβληματισμό όταν η ιστορία εταιρειών όπως η IBM, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ολοκαύτωμα και εργάστηκε κοντά στην ναζιστική Γερμανία. Δεδομένου την σκοτεινή ιστορία της IBM, θα έπρεπε να την εμπιστευθούμε με την εξουσία στο να ρυθμίζει και να διοικεί πολυάριθμες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο?
Σε ένα άρθρο για την AlterNet με τίτλο: Η τρομακτική «Έξυπνη Πόλη» του Μέλλοντος, Ο Allegra Kirkland αναλύει κάποιες λεπτομέρειες για τις πιο ανησυχητικές πτυχές του: «εξυπνότερου πλανήτη»:

«Οι επιπτώσεις της επιτήρησης των εν λόγω διαφόρων ειδών μαζικής παραγωγής δεδομένων των έργων των πολιτών είναι αποθαρρυντικό, και είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Ο Πολεοδόμος και συγγραφέας Adam Greenfield έγραψε στο blog του «Speedbird» ότι αυτό το μοντέλο της κεντροποίησης της κυβέρνησης «ανησυχητικά συνάδει με την άσκηση του αυταρχισμού.» Για να περιπλέξουμε περαιτέρω τα πράγματα, η συντριπτική πλειοψηφία της τεχνολογίας των «έξυπνων πόλεων» είναι σχεδιασμένη από γίγαντες της Τεχνολογίας Πληροφοριών (Information Technology) όπως η IBM και η Siemens. Σε μέρη όπως η Songdo, το οποίο ήταν τέκνο του μυαλού της Cisco Systems, εταιρικές οντότητες γίνονται υπεύθυνες για το σχεδιασμό και τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών της αστικής ζωής …. Οι ιδιωτικές εταιρείες είναι αυτές οπού μετράνε και ελέγχουν αυτά τα βουνά των δεδομένων, και δεν έχουν την ίδια ευθύνη και λογοδοσία προς το κοινό όπως μια κυβέρνηση έχει και κάνει. »

Η ΕΠΟΧΉ ΤΟΥ ΜΕΓΆΛΟΥ ΟΓΚΟΥ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΈΨΙΜΗΣ ΑΣΤΥΝΌΜΕΥΣΗΣ

Ο όγκος των δεδομένων όπου έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Ο διευθύνων σύμβουλος της IBM Ginni Rometty υπογραμμίζει σε μια από τις διαλέξεις του το 2013 ότι το 90% των δεδομένων που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Διαμέσου αυτής της τάσης, ο αγώνας τους σήμερα είναι το πως θα αναπτύξουν συστήματα όπου εύστοχα θα προβλέπουν την συμπεριφορά ολόκληρων πληθυσμών διαμέσου του σκαναρίσματος άφθονων όγκων δεδομένων προτύπων συμπεριφοράς.

Στην Αυστραλία η ομοσπονδιακή επιτροπή εγκλημάτων τώρα πλέον χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα συστήματα ώστε να αναλύει τα πρότυπα συμπεριφοράς σε μια αναζήτηση που πραγματοποιείτε ώστε να προβλέπουν εγκληματικές ενέργειες πριν να συμβούν. Από ότι φαίνετε ο κόσμος κινείτε ακόμα πιο κοντά στην πραγματικότητα των ιστοριών των ταινιών επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1950 του Philip K. Dick, και στην μετέπειτα προσαρμογή από τέτοιου είδους ταινιών το έργο «Minority Report» (έκθεση μειοψηφίας).

Δεν είναι μόνο η Αυστραλία που ασκεί τέτοιου είδους δραστηριότητες, αλλά και το τμήμα αστυνόμευσης του Los Angeles (LAPD) το οποίο έχει ένα τμήμα/παράρτημα ονομαζόμενο «Ανάλυση Πραγματικού Χρόνου και Τομέας Κρίσιμης Ανταπόκρισης» (RACR Real-Time Analysis and Critical Response Division). Το RACR χρησιμοποιεί αλγοριθμικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής και Analytics (συστηματική υπολογιστική ανάλυση των στοιχείων ή στατιστικών) σε μια προσπάθεια να προβλέψει εγκλήματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον. Η αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας στο Kent διαθέτει επίσης ένα «προ της εγκληματικότητας» (precrime) λογισμικό πρόγραμμα υπό την ονομασία «Predpol» εδώ και δύο χρόνια, το οποίο αναλύει εγκλήματα βάση χρόνου, τόπου και κατηγορίας εγκλήματος, προκειμένου να βοηθήσει την αστυνομία στο να πάρει αποφάσεις για το πρόγραμμα των περιπολιών.

Οι δεοντολογικά και ηθικά ερωτήσεις για το κίνημα προγνωστικής αστυνόμευσης είναι εμφανής, οδηγώντας πολλούς στον φόβο μιας προκείμενης/πιθανής «τυραννίας του αλγορίθμου» στο κοντινό μέλλον. Με το να χρησιμοποιείτε αυτός ο μεγάλος όγκος δεδομένων στο πεδίο της επιβολής του νόμου ώστε να παρακολουθεί και να προσπαθεί να προβλέψει οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά, μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι τα πρακτορεία πληροφοριών και οι μεγάλες βιομηχανίες θα χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα σε αυτές τις φουτουριστικές «έξυπνες πόλεις» έτσι ώστε να προβλέπουν την συμπεριφορά ολόκληρου του πληθυσμού της πόλης.
ΛΟΓΙΣΜΙΚΆ «Crystal Ball»

Πίσω στο 2010, πήραμε μια γεύση από τις προθέσεις της CIA και την Google, όταν χρηματοδότησαν μια νεοσύστατη εταιρεία που ονομάζεται «Recorded Future» «καταχωρηθέν Μέλλον», ένας οργανισμός που ισχυρίστηκε ότι έχουν τεχνολογία που θα μπορούσε να προβλέψει το μέλλον με τη συλλογή δεδομένων από το διαδίκτυο. Το «Recorded Future» επιχειρεί να σαρώσει ολόκληρο το διαδίκτυο ψάχνοντας για μοτίβα και να αναλύει πληροφορίες σε παγκόσμια κλίμακα, αφού και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χριστόφορος Ahlberg αποκαλύπτει ότι το λογισμικό αυτό έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί σαρώσεις σε οκτώ δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων, [από] 600, 000 πηγές κάθε εβδομάδα.

Δεδομένου ότι το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT- Internet of Things) συνεχίζει να επεκτείνεται και σε μέγεθος και σε μεγαλύτερο ώστε να παράγει ακόμα περισσότερα δεδομένα, η ζήτηση για τις εταιρείες, όπως η «Recorded Future» από τις μυστικές υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η «Techopedia» ορίζει το «IoT» ως «έννοια των υπολογιστών που περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο όπου τα καθημερινά φυσικά αντικείμενα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα στο Internet και να είναι σε θέση να προσδιορίσουν/αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε άλλες συσκευές.» Ο αριθμός των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο έχει εκτιναχθεί στα ύψη κατά τα τελευταία χρόνια, μια τάση όπου η Cisco περιγράφη σε μια έκθεση της του 2011:

«Το 2003, υπήρχαν ακριβώς 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν σε αυτόν τον πλανήτη και 500 εκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο… …Εκτιναγμένη ανάπτυξη των «smartphones» και tablet PCs έφεραν 12,5 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο το 2010… …Η Cisco IBSG προβλέπει ότι θα υπάρξουν 25 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο μέχρι το 2015 και 50 δισεκατομμύρια έως το 2020.»

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής πάνω στην ιδέα ότι το διαδίκτυο ενσωματώνετε με τα πάντα δεδομένου του γεγονότος ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες/πρακτορεία και οι εταιρικές οντότητες (πολυεθνικές εταιρείες) έχουν συλλέξει και αποθηκεύσει παράνομα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων τα τελευταία χρόνια. Όπως ο Michael Snyder γράφει σε ένα πρόσφατο άρθρο του «Μπορεί ένα IoT να δημιουργήσει έναν δυστοπικό εφιάλτη όπου ο καθένας και οτιδήποτε θα παρακολουθούνται συνεχόμενα από το κράτος/την κυβέρνηση?»

Πραγματικά όλοι μας εισερχόμαστε σε έναν Νέο Γενναίο Κόσμο (Brave New World), όπου η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα. Αλλά τι εισροές θα έχουν οι άνθρωποι αυτού του κόσμου στην δημιουργία αυτού του «Γενναίου Νέου Κόσμου», και τι αντιπροσωπευτικό ρόλο θα έχει η κυβέρνηση?

Του Steven MacMillan (journal-neo.org)
Μετάφραση-Απόδοση: Ιωάννης

σ.σ.

1) To «Brave New World» είναι έργο του Aldous Huxley γραμμένο το 1932 και έχουν γυριστεί δύο ταινίες βασισμένες σε αυτό το έργο επονομαζόμενες με τον ίδιο τίτλο, η μια το 1980 και η δεύτερη το 1998.

2)Ένα ακόμη έργο το οποίο θα βοηθούσε αρκετά να εντρυφήσουμε το τι συμβαίνει πραγματικά και τι πρόκειται να συμβεί η έστω αυτό είναι το σχέδιο των κυβερνόντων αυτού του κόσμου είναι το κλασσικό έργο «1984» του George Orwell για το οποίο έχει γυριστεί και ταινία βασισμένη σε αυτό το έργο με τον ίδιο ακριβώς τίτλο «1984» και δεν γυρίστηκε συμπτωματικά το έτος 1984!
http://hellasforce.com/2015/06/21/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84/