ΠΡΟΚΛΗΣΗ: «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει κλείσει οριστικά, νομικά και πολιτικά - Αν θέλουν οι Έλληνες ας μας πάνε στα διεθνή δικαστήρια!»







Ταφόπλακα στις διεκδικήσεις της Ελλάδας επιχειρεί να βάλει η Γερμανία για το..



θέμα των γερμανικών επανορθώσεων το οποίο άνοιξε χθες στην Βουλή.

Στο Βερολίνο, οι εκπρόσωποι της Ανγκελα Μέρκελ αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βομβαρδίστηκαν σήμερα από ερωτήσεις για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ είπε ότι η Γερμανία γνωρίζει της ηθικές της υποχρεώσεις, γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη αλλά στο θέμα των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα. «Το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά, νομικά και πολιτικά», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει κλείσει και το θέμα του αναγκαστικού δανείου.

Για τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ο εκπροσωπος της Μέρκελ είπε ότι δεν τις γνωρίζει αλλά αν υπάρχουν τέτοιες απειλές επαναλαμβάνω ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά.

Ο Ζάιμπερτ σύμφωνα με το newsit είπε επίσης δεν έχει τεθεί απο κανέναν Έλληνα πρωθυπουργό αυτό το θέμα και δεν το έθεσαν όταν πήγαν στο Βερολίνο ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ούτε οΓιάνης Βαρουφάκης.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ. Είπε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ούτε συνομιλίες για το θέμα των αποζημιώσεων.
«Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη που τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε από κοινού με την Ελλάδα για το πως θα τα λύσουμε». Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: «Υπάρχει και ο δρόμος των διεθνών δικαστηρίων».

Η ΤΡΟΙΚΑ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ

Την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για τη στοχευμένη παροχή στοιχείων επιβεβαιώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για χαμηλόβαθμα στελέχη.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι: «Στις 14:00 (ώρα Βρυξελλών) τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τις εργασίες τους. Θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSF, καθώς και από την Ελλάδα. Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των "θεσμών" δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να παράσχουν στοχευμένα στοιχεία. Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους».

Η συνάντηση των Βρυξελλών

Στην πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των «θεσμών» και της ελληνικής κυβέρνησης θα παραστούν από την ΕΚΤ ο Κλάους Μαζούχ και από την Κομισιόν ο Ντέκλαν Κοστέλο (γνώριμοι από τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα). Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής των συζητήσεων στις Βρυξέλλες έχουν τεθεί ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, ενώ παρούσα θα είναι και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη.

Μάρδας: Τμηματάρχες ή διευθυντές θα βλέπουν τους ομολόγους τους

Την άφιξη τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα επιβεβαίωσε σύμφωνα με το iefimerida ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είπε πως «θα έρθει ένα τεχνικό κλιμάκιο, εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όποιον έχει συμφωνηθεί να έρθει».

Μιλώντας στον Real FM, και αφού παρέπεμψε στις οδηγίες που θα λάβει η ελληνική πλευρά από τους διαπραγματευτές της στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως «θα έρθουν κάποιοι τμηματάρχες ή διευθυντές που θα δουν τους ομολόγους τους».

Αναφορικά δε με τη στρατηγική της Αθήνας και για το αν η κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα ή όχι, ο κ. Μάρδας πήρε αποστάσεις και απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας: «Σε μια διαπραγμάτευση, όταν τρέχει, πρέπει να είμαστε φειδωλοί. Επιδιώκεται να πετύχουμε μια συμφωνία η οποία δεν θα έχει σχέση με την προηγούμενη κουλτούρα που διέκρινε το Μνημόνιο».

Τα πρωτόκολλα είναι δύο: η αμοιβαία συμφωνία και το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει πως «υπάρχει κάποια δυναμική στις συζητήσεις. Το ζητούμενο για εμάς είναι να βρούμε τις πιο συμφέρουσες λύσεις και να μη σηκώσουμε ένα μεγάλο βάρος που θα το τραβάμε για χρόνια».

Τέλος, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες φοβίες» τα όσα λέγονται περί χρήσης των αποθεματικών από την κυβέρνηση, ενώ σχολιάζοντας και τις προσλήψεις στο Δημόσιο διαβεβαίωσε πως «ο Προϋπολογισμός προβλέπει έναν αριθμό προσλήψεων. Δεν θα φύγουμε από το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί».

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση φοβάται μην πάρει την Τρόικα καμιά κάμερα

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μην έλθουν τα κλιμάκια στην Αθήνα και τους πάρει καμιά κάμερα, ενώ στην ίδια ώρα στις Βρυξέλλες συνομιλούν με τους ίδιους που συνομιλούσαμε και εμείς», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «θέατρο του παράλογου».

Στο Παρίσι Τσίπρας, Βαρουφάκης

Στο Παρίσι αναμένεται να φθάσει απόψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, καθώς επίσης και με εμπειρογνώμονες του Οργανισμού. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με τους εμπειρογνώμονες και τον Άνχελ Γκουρία. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, ο ΟΟΣΑ οργανώνει και συνάντηση με στελέχη του Οργανισμού, αλλά και εξωτερικούς προσκεκλημένους, ενώπιον των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει (στις 17:00) ομιλία με θέμα «Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει».

Πηγή: newsit.gr

Πηγή: http://dinatos.blogspot.com/2015/03/blog-post_200.html#ixzz3UAg293mV