ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΑ / Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ο 71χρονος με
μεταπνευμονοϊό HMPV – Η κόρη του είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα (AYTON
TON IO TON EXOYME ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ!)
-
Το πρώτο κρούσμα του ανθρώπινου μεταπνευμονοΐού (HMPV) εμφανίστηκε και στην
Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν 71χρονο, τ...
Το σκοτάδι ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα
Ο ύπνος... φέρνει τα μωρά, υποστηρίζουν οι αμερικανοί επιστήμονες
Τα επαναλαμβανόμενα ξενύχτια και ο ύπνος υπό το φως ηλεκτρονικών συσκευών μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, οκτώ πολύτιμες ώρες νυχτερινού ύπνου στο απόλυτο σκοτάδι θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.
Κάτι τέτοιο, εξηγούν, φάνηκε να συνδέεται με την ορμόνη μελατονίνη η οποία παράγεται υπό συνθήκες σκότους και σε ρόλο «καλής νεράιδας» προστατεύει τα ωάρια από το οξειδωτικό στρες - το οξειδωτικό στρες αφορά διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των ελευθέρων ριζών, κυρίως του οξυγόνου, και των αντιοξειδωτικών που δρουν ενάντια στη βλαπτική δράση των ελευθέρων ριζών και είναι άκρως βλαβερό για τον οργανισμό. Το φως σβήνει, η μελατονίνη «ανάβει»
Προχωρώντας σε μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ορμόνη μελατονίνη πέρα από πολύ σημαντικό ρόλο στο «κούρδισμα» των κιρκαδικών μας ρυθμών, σχετίζεται και με τη γυναικεία αναπαραγωγή. «Κάθε φορά που ανάβει κάποιος το φως τη νύχτα, είναι σαν να φρενάρει την παραγωγή μελατονίνης» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ράσελ Ράιτερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελατονίνη - η οποία εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου υπό συνθήκες σκότους - είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γυναικεία αναπαραγωγή καθώς, χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, είναι σε θέση να «θωρακίζει» τα ωάρια από τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα βρίσκεται σε φάση ωορρηξίας. «Οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, καλά θα κάνουν να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα σε σκοτεινό δωμάτιο» συμβουλεύει ο ειδικός.
«Ο κύκλος φωτός - σκότους θα πρέπει να εμφανίζει μια συνέπεια από τη μία μέρα στην άλλη, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να "ξεκουρδιστεί" το βιολογικό ρολόι της γυναίκας».
Η φωτορύπανση βλάπτει την υγεία
Ο οκτάωρος ύπνος υπό συνθήκες σκότους είναι επίσης σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. «Δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακοπές του νυχτερινού σκότους, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης» αναφέρει ο δρ Ράιτερ. «Η ξαφνική διακοπή της παραγωγής μελατονίνης της εγκύου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από το "ξεκούρδισμα" του βιολογικού ρολογιού της ίδιας, το "ξεκούρδισμα" του βιολογικού ρολογιού του εμβρύου με συνέπειες στην ανάπτυξή του».
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι «φωτεινές» ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου της μητέρας σε σκοτεινό περιβάλλον συνδέονται με συμπεριφορικά προβλήματα των νεογνών. Οι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται οι εν λόγω νυχτερινές ενοχλήσεις να συνδέονται με την εμφάνιση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ή ακόμη και του αυτισμού σε μικρά παιδιά. «Επί τέσσερα εκατομμύρια χρόνια εξελισσόμαστε βάσει ενός συγκεκριμένου κύκλου φωτός-σκότους, ο οποίος ρυθμίζει τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς» λέει ο Ράιτερ. «Ο μηχανισμός αυτός φαίνεται να διακόπτεται μέσω του τεχνητού φωτισμού, ο οποίος μειώνει τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό. Βλέπουμε λοιπόν πως υπάρχει ένα βιολογικό τίμημα το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε για τις πράξεις μας» καταλήγει ο ειδικός.
Πηγή: www.onmed.gr