Με ποιες τροφές θα «ξεβουλώσετε» τις αρτηρίες σας





Οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για 1 στους 4 θανάτους παγκοσμίως. Βασική αιτία είναι οι φραγμένες αρτηρίες λόγω αποθέσεων ασβεστίου, πλάκας και λιπαρών οξέων.



Αν και δεν υπάρχει «μαγική» τροφή που να μπορεί να καθαρίσει τις αρτηρίες από τη συσσωρευμένη πλάκα, κάποιες καλές συνήθειες, όπως η επιλογή των κατάλληλων τροφών, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία.

Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε να τρώτε τροφές κατάλληλες για τις αρτηρίες σας,
καθώς η διαδικασία αθηροσκλήρωσης ξεκινά από τη νεαρή ηλικία.

Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την υγεία των αρτηριών:

- Βρόμη: Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL
χοληστερόλης, που με την πάροδο των χρόνων προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

- Φασόλια: Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ελαστικότητα των αρτηριών, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα άλλο πλεονέκτημά τους είναι τα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι οι ποικιλίες μαύρων και κόκκινων φασολιών.

- Φακές: Έχουν τα οφέλη των φασολιών, ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φακές αντιστρέφουν τη ζημιά που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία η υπέρταση. Οι φακές περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ελάχιστα λιπαρά, καθώς επίσης ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, μέταλλα που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

- Ψάρι: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου, έχουν όμως και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες συσχετίζουν τη φλεγμονή με μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρωση. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, σας παρέχουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν τα καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

- Αβοκάντο: Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, ωφελούν την καρδιά μέσω της μείωσης της κακής LDL χοληστερόλης και της αύξησης της καλής HDL χοληστερόλης. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
https://xeirobombidida.blogspot.com/2020/10/blog-post_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου