Αιφνιδιαστική άσκηση αντιμετώπισης πυρηνικής επίθεσης στη Ρωσία με τη συμμετοχή 40 εκατ. πολιτών και 200 χιλιάδων προσωπικού!(VIDEO)

του Πάνου Σπαγόπουλου

EMERCOM: « ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5000 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΛΙΑ»


Την πραγματοποίηση μιας τεράστιας άσκησης πολιτικής άμυνας που θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος της ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών. Στην άσκηση όπως περιγράφουν τα ρωσικά ΜΜΕ θα συμμετάσχουν πάνω από 40 εκατ. Ρώσοι πολίτες μαζί με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και προσωπικό από υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Το παραπάνω ανακοινώθηκε από τον ίδιο το διευθυντή του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών και Πολιτικής Άμυνας Sergey Manuilov, ο οποίος διευκρίνισε πως η εντολή για την πραγματοποίηση της γιγαντιαίας αυτής άσκησης ήρθε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Η άσκηση πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 4 και 7 Οκτωβρίου και σε αυτή θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια πολίτες, 200 χιλιάδες εθελοντές και προσωπικό μονάδων διάσωσης από 50 χιλιάδες συνολικά μονάδες.

Όλη η δύναμη του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών συμπεριλαμβανομένων και μονάδων της EMERCOM, μονάδες διάσωσης, παραστρατιωτικές μονάδες, η κρατική διεύθυνση ποτάμιων σκαφών, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής όπως και αεροσκάφη της EMERCOM θα μετάσχουν στην άσκηση», είπε πιο συγκεκριμένα ο Manuilov.

Σύμφωνα με τα όσα πρόσθεσε ο ίδιος στα σενάρια της πρωτοφανούς αυτής άσκησης, από άποψη συμμετεχόντων και κινητοποίησης μέσων, περιλαμβάνονται ασκήσεις εκκένωσης περιοχών, ασκήσεις αντιμετώπισης ΡΒΧΠ πολέμου, δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας με ειδική πρόνοια για την αντιμετώπιση ΡΒΧΠ περιστατικών, δοκιμή πυρηνικών καταφυγίων, επεμβάσεις ομάδων τήρησης της τάξης, ενημερώσεις του γενικού πληθυσμού για τα πλησιέστερα καταφύγια κ.α.

Σημειώνεται πως στην περιοχή των Ουραλίων υπάρχει ένα δίκτυο υπόγειων καταφυγίων συνολικής επιφάνειας 750 τ. χλμ.(!) ενώ στη Μόσχα από το 2012 ξεκίνησε η κατασκευή πάνω από 5000 νέων καταφυγίων για το γενικό πληθυσμό, σε μια πόλη όπου ζουν περί τα 11 εκατ. κάτοικοι.


Δύο ημέρες νωρίτερα από την εξαγγελία της άσκησης εκπρόσωποι της EMERCOM είχαν ανακοινώσει ότι όλα οι υπόγειες εγκαταστάσεις και καταφύγια κάθε είδους στη Μόσχα είναι προετοιμασμένα σε πε΄ριπτωση πυρηνικής επίθεσης ή άλλων καταστάσεων για να στεγάσουν το σύνολο του πληθυσμού της πόλης.

«Ως αποτέλεσμα μιας νέας προσέγγισης στην πολιτική άμυνα ένα νέο δίκτυο καταφυγίων δημιουργήθηκε. Το υπόγειο δίκτυο καταφυγίων της Μόσχας είναι πλέον ικανό να στεγάσει το 100% του πληθυσμού της πόλης», δήλωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ο υποδιευθυντής της EMERCOM Andrei Mishchenko. Ο ίδιος είχε προσθέσει πως η υπηρεσία λαμβάνει επείγοντα μέτρα για ενίσχυση της πολιτικής άμυνας ενώ εκσυγχρονίζει τα συστήματα ελέγχου και συναγερμού.

«Θα εργαστούμε για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης πολιτικής άμυνας», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστική επιθεώρηση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο υπουργείο Επικοινωνιών, στο υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Βιομηχανίας και στη ρωσική κεντρική τράπεζα και στο πόσο καλά θα επέδιδαν οι παραπάνω σε περίπτωση ενός γενικού πολέμου.

Πριν από δύο χρόνια περίπου η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει ασκήσεις για την αντιμετώπιση πυρηνικής επίθεσης στην περιοχή της Μόσχας και σε ένα μαζικό κύμα αντιποίνων ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων. Σε εκείνη την άσκηση ο Ρώσος πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει και το «βαλιτσάκι» με τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

pronews
http://katohika.gr/diethni/aifnidiastiki-askisi-antimetopisis-pirinikis-epithesis-sti-rosia-ti-simmetoxi-40-ekat-politon-kai-200-xiliadon-prosopikou/