Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλα στο νερό; Ιδού η επιστημονική απάντηση




Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα δάχτυλα μουλιάζουν κάθε φορά που βρίσκονται αρκετή ώρα... στο νερό;


Την απάντηση έρχονται να δώσουν επιστήμονες από τη Γερμανία, οι οποίοι αποδίδουν το φαινόμενο στη συστολή και τη διαστολή. Στην πραγματικότητα, δηλαδή το ζάρωμα οφείλεται στη συστολή αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η εξωτερική στιβάδα του δέρματος απορροφά το νερό κι έτσι δημιουργούνται οι πτυχώσεις. Η απορρόφηση γίνεται στην εξωτερική στιβάδα που αποτελείται από νεκρά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα περιλαμβάνουν ένα δίκτυο ινών που αποτελούνται από μια γνωστή πρωτεΐνη, την κερατίνη. Οι ίνες κερατίνης συνδέονται μεταξύ τους ώστε να σχηματίσουν ένα τρισδιάστατο πλέγμα, το οποίο αυξάνεται σε όγκο έως και πέντε φορές όταν οι ίνες επεκτείνονται.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η δομή κάνει τα κύτταρα του δέρματος να συστέλλονται και να διαστέλλονται.
Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά της δερματοπάθειας και στην επιτυχή κατασκευή τεχνητού δέρματος. - See more at: http://www.gkourou.com/2015/01/blog-post_687.html#sthash.BHP382BU.dpuf