Σακχαρώδης διαβήτης. Το φάρμακο που μεγαλώνει στην αυλή μας






Ήλθε στην Ευρώπη από την Κίνα. Γύρω στο 12ο αιώνα.

Προσαρμόστηκε γρήγορα στο κλίμα και διαδόθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Στην Ελλάδα βρίσκεται παντού και τα φρούτα της, λευκά, μαύρα ή κόκκινα, αρέσουν σε πολλούς.

Πρόκειται όπως ίσως καταλάβατε για την μουριά, τα φύλλα της οποίας είναι τροφή του μεταξοσκώληκα, ενώ το ξύλο της, ανθεκτικό και εύκαμπτο, βρίσκει ειδικές χρήσεις στην κατασκευή παιχνιδιών, ρακετών τένις, βαρελιών, παραδοσιακών έγχορδων οργάνων, βαρκών αλλά και επίπλων.


Τα παραπάνω λίγο πολύ είναι γνωστά σε όλους. Υποθέτω εξάλλου ότι δεν υπάρχει Έλληνας που δεν βρήκε καταφύγιο στην πυκνή σκιά της, ή δεν σκαρφάλωσε πάνω της σαν παιδί, σκαρώνοντας ‘’κρεβάτα’‘.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι τα φύλλα της λευκής μουριάς σε μορφή σκόνης είναι φαρμακευτικά και χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς;

Εφαρμογές λευκής μουριάς
στην παραδοσιακή ιατρική

θεραπεία του διαβήτη
υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
υψηλή αρτηριακή πίεση
κοινό κρυολόγημα και τα συμπτώματα του
μυικοί πόνοι
πόνοι στις αρθρώσεις,
δυσκοιλιότητα
ζάλη
εμβοές στα αυτιά
απώλεια μαλλιών
πρόωρο γκριζάρισμα

Με τι τρόπο λειτουργεί;

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα ήρθε να δικαιώσει την λαϊκή σοφία και παράδοση. Τουλάχιστον όσο αφορά τις δυο πρώτες ενδείξεις (διαβήτης – χοληστερόλη). Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες χημικές ουσίες στα φύλλα της λευκής μουριάς, φαίνεται να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, όπως ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη τύπου 2 .

Επιβραδύνουν δηλαδή τη διάσπαση των σακχάρων στο έντερο, έτσι ώστε να απορροφώνται πιο αργά. Αυτό βοηθά τον οργανισμό να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στο σωστό επίπεδο. Σε ελεγχόμενη μελέτη βρέθηκε ότι 1 γραμμάριο σκόνης φύλλου, τρείς φορές ημερησίως, μείωσε κατά 27% το σάκχαρο νηστείας, την ώρα που η γλιβενκλαμίδη (σουλφονυλουρία β’ γενιάς) το μείωνε κατά 8%.

Υπάρχουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν μείωση των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα . Σε μια (μικρή) μελέτη, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που πήραν φύλλα λευκής μουριάς (1 γραμμάριο 3 φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες) μείωσαν την ολική χοληστερόλη κατά 12 % , και την LDL «κακή» χοληστερόλη κατά 23 %, ενώ προκάλεσαν αύξηση της HDL «καλής» χοληστερόλης, κατά 18 % .

Για τις υπόλοιπες παραδοχές της παραδοσιακής ιατρικής περί των φύλλων της λευκής μουριάς, δεν υπάρχουν διαθέσιμες σύγχρονες μελέτες και θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία.

Υπάρχουν αντενδείξεις και παρενέργειες;

Τα κονιορτοποιημένα φύλλα λευκής μουριάς είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνονται από το στόμα. Σε μελέτες όπου χορηγήθηκαν έως και 5 εβδομάδες δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες. Εν τούτοις ο αριθμός των μελετών είναι ακόμα μικρός.

Κύηση και θηλασμός

Δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία για την ασφάλεια της λευκής μουριάς στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Ως εκ τούτου είναι προτιμότερο σε αυτές τις περιπτώσεις, να αποφεύγεται η χρήση.

Επίσης: χρειάζεται προσοχή για το ενδεχόμενο υπογλυκαιμίας, ειδικότερα αν αυτοί που θα πάρουν σκόνη φύλλων λευκής μουριάς, παίρνουν και αντιδιαβητικά φάρμακα που μπορούν να κάνουν υπογλυκαιμία.

Στοιχεία για αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα δεν υπάρχουν.

Δοσολογία

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, το φυτικό φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα και τόσο για το διαβήτη όσο και για την χοληστερίνη, η δόση είναι 1 γραμμάριο σκόνης τρείς φορές την ημέρα.

http://lougantina.blogspot.gr/2014/11/blog-post_938.html