«ΤΥΦΩΝΑΣ» ΤΡΑΜΠ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΣΚΛΗΡΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ
ΣΤΗ WOKE ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ
-
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων μέσα σε λίγες
ώρες από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, καθώς ανέτρεψε σημαντικές
πολι...
10 μύθοι για τα γενετικά τροποποιημένα που θέλουν να πιστεύουμε, αλλά δεν ισχύουν
ΜΥΘΟΣ # 1: Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι τα γενετικά τροποποιημένα είναι βλαβερά για τον άνθρωπο
Οι γίγαντες της βιοτεχνολογίας επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι τα γενετικά τροποποιημένα είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η αλήθεια είναι ότι δεκάδες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων συστατικών με: ανάπτυξη καρκινικών όγκων, προώρους θανάτους, καταστροφή νεφρών και συκωτιού, αλλεργίες και άλλες δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.
ΜΥΘΟΣ # 2: Τα χωράφια με γενετικά τροποποιημένα θα λύσουν το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας
Αποτελεί το πιο συνηθισμένο επιχείρημα εκείνων που τάσσονται υπέρ των γτο. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Οι αγρότες που καλλιεργούν γτο, ούτε στο ελάχιστο δεν συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Δεν έχουν το δικαίωμα να φυλάξουν τους σπόρους τους για τις επόμενες χρονιές, εξαιτίας του πατενταρίσματος από τις πολυεθνικές και της πολύ χαμηλής γονιμότητας των γτο σπόρων. Έτσι, ενώ τη μία χρονιά έχουν μια καλή σοδειά, την επόμενη θα πρέπει να αγοράσουν ξανά τους ίδιους σπόρους από τις ίδιες εταιρείες, με αποτέλεσμα να γίνονται δούλοι των πολυεθνικών. Στην Ινδία, 250.000 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει, επειδή τους απαγορεύτηκε να πουλάνε τους σπόρους βαμβακιού.
ΜΥΘΟΣ # 3: Τα γτο χρειάζονται λιγότερα φυτοφάρμακα
Η Monsanto ισχυρίζεται ότι αυτά τα προϊόντα απαιτούν λιγότερο ψεκασμό. Έρευνα του Ινστιτούτο Cornucopia απέδειξε ότι αυτό ίσχυε για λίγα χρόνια, ωστόσο στη συνέχεια η χρήση φυτοφαρμάκων αυξήθηκε δραματικά. Και μαντέψτε ποιοι φτιάχνουν τα φυτοφάρμακα... Η Monsanto και οι υπόλοιπες εταιρείες βιοτεχνολογίας που παράγουν τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
ΜΥΘΟΣ # 4: Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τους γτο συγκρίνεται με τη διασταύρωση που έκαναν οι πρόγονοί μας για να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς σπόρους
Αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας ήταν διασταυρούμενη επικονίαση διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου φυτού. Σε αντίθεση με τους υβριδικούς σπόρους, οι γτο σπόροι δεν δημιουργούνται με φυσικές μεθόδους, αλλά σε εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας. Εκεί, η διασταύρωση παίρνει άλλες διαστάσεις, π.χ. βακτήριο με φυτό.
Για παράδειγμα, η Monsanto έχει διασταυρώσει γενετικό υλικό από ένα βακτηρίδιο γνωστό ως Bt (Bacillus thuringiensis) με καλαμπόκι. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί φυτό ανθεκτικό στα παράσιτα. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα παράσιτα προσπαθήσουν να φάνε το καλαμπόκι, θα πεθάνουν εφόσον το παρασιτοκτόνο είναι μέρος του κάθε κυττάρου του φυτού.
Μύθος # 5: Αν οργανισμοί αρμόδιοι για την προστασία της δημόσιας υγείας επιτρέπουν τους ΓΤΟ, θα πρέπει να είναι ασφαλής για κατανάλωση.
Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος... Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις γιατί είναι μύθος η παραπάνω παραδοχή. Η δύναμη των κολοσσών βιοτεχνολογίας είναι τόσο μεγάλη, που οργανισμοί και κυβερνήσεις κλείνουν τα μάτια στην αλήθεια και επιτρέπουν την είσοδο των γτο σε πολλές χώρες του κόσμου.
Μύθος # 6: Δεν υπάρχει διαφορά στην θρεπτική αξία μεταξύ ΓΤΟ και μη ΓΤΟ.
Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας θα σας πουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και σε εκείνα που δεν είναι γενετικά τροποποιημένα. Θα αναφέρουν τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά που είναι πανομοιότυπα.
Ωστόσο, οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.
Π.χ.
Το ΓΤΟ καλαμπόκι έχει 14 ppm ασβεστίου και το μη μεταλλαγμένο καλαμπόκι έχει 6130 ppm. 437 φορές περισσότερο.
Επίσης το ΓΤΟ καλαμπόκι περιέχει 2 ppm μαγνησίου, ενώ το μη μεταλλαγμένο καλαμπόκι έχει 113ppm. 56 φορές περισσότερο.
Το ΓΤΟ καλαμπόκι έχει 2 ppm μαγγάνιο και το μη μεταλλαγμένο καλαμπόκι έχει 14ppm. 7 φορές περισσότερο.
Μύθος # 7: Είναι αδύνατο να αποφύγεις τους ΓΤΟ
Οι ΓΤΟ παραμονεύουν σε πάνω από το 70% των επεξεργασμένων τροφών που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, κυρίως στις ΗΠΑ. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την αποφυγή τους. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια στον αγώνα κατά της ειδικής σήμανσης όταν ένα προϊόν περιέχει γτο. Είναι, λοιπόν, δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο! Η πλήρης αποφυγή του "γρήγορου φαγητού" και των επεξεργασμένων τροφίμων είναι μια καλή λύση. Μαγειρεύουμε στο σπίτι και προσπαθούμε, όποιοι έχουμε αυτή τη δυνατότητα, να καλλιεργούμε τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνουμε. Στηρίζουμε τις τράπεζες σπόρων και τις ομάδες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα για την διατήρηση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών διά της σποράς.
Μύθος # 8: Η Monsanto νοιάζεται για το καλό μας
Αν διαβάσει κανείς την ιστοσελίδα της εταιρείας θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για καλοκάγαθους σωτήρες της ανθρωπότητας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα γενετικά τροποποιημένα σαν όχημα για να λύσουν το πρόβλημα της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο άρθρο " Τα 12 χειρότερα προϊόντα που έχουν φτιαχτεί από την Monsanto" αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους δεν ισχύει κάτι τέτοιο...
Μύθος # 9: Οι ΓΤΟ δεν κάνουν κακό στο περιβάλλον.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η τεχνολογία τους είναι πράσινη, φιλική στο περιβάλλον και προσφέρει αφθονία και ευημερία σε όλους.
Για να μάθουμε την αλήθεια, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από το να εξετάσουμε την περίπτωση του νησιού Molokai στη Χαβάη. Το φρικτό περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει προκληθεί από την Monsanto και οι τραγικές ιστορίες των κατοίκων δείχνουν πόσο μεγάλο ψέμα είναι η παραπάνω παραδοχή. Η ποιότητα του αέρα και του νερού έχει χειροτερεύσει από τη στιγμή που η εταιρεία ξεκίνησε τα πειράματά της σε μία έκταση 2.000 στρεμμάτων στο νησί. Οι άνθρωποι πεθαίνουν με φρικτό τρόπο, τα κρούσματα στειρότητας έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ τα χωράφια των κατοίκων μολύνονται λόγω της φυσικής διαδικασίας της επικοινίασης, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο κάθε σπιθαμί γης. Οι εργαζόμενοι φορούν υποχρεωτικά αναπνευστήρες και από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του ψεκασμού. Στους κατοίκους, ωστόσο, δεν έχει δοθεί αντίστοιχος εξοπλισμός, με αποτέλεσμα να εισπνέουν καθημερινά το τοξικό νέφος. Το συγκεκριμένο νησί αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα καταστροφής του περιβάλλοντος από τη δραστηριότητα της Monsanto και άλλων αντίστοιχων εταιρειών. Σε πολλές περιοχές όπου υπάρχουν χωράφια με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, οι κάτοικοι που ζουν κοντά υποφέρουν από χρόνιο άσθμα, εξανθήματα στο δέρμα και άλλες ασθένειες.
Μύθος # 10: Συνηθίστε το. Οι ΓΤΟ ήρθαν και θα μείνουν
Θέλουν να πιστέψετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να τις καταπολεμήσετε. Ότι θα τρώτε τα δηλητήριά τους χωρίς αντίσταση.
Η δύναμή τους είναι μεγάλη, όμως το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στους γτο δίνει μάχη για να μην περάσουν τα σχέδιά τους. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από εξειδικευμένες ιστοσελίδες, για τον ακύρηχτο πόλεμο της τροφής. Δεν αγοράζουμε προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα και προσπαθούμε να διατηρούμε διά της σποράς τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων που θα θρέψουν και τις επόμενες γενιές. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε το... τέρας.
επιμέλεια: enallaktikos.gr
με πληροφορίες από earthweareone ΠΗΓΗ
http://www.katohika.gr/2014/11/mythoi-gia-ta-genetika-tropopoiimena.html