Στήνουν αδριάντα της Χίλαρι Κλίντον στην κεντρική πλατεία των Αγίων ΣαράνταΤι κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή;









Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή;


Ολόσωμο γλυπτό της Χίλαρι Κλίντον θα στηθεί στην κεντρική πλατεία των Αγίων Σαράντα στην Αλβανία, σύμφωνα πρόταση της δημάρχου Florjana Koka η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.


Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η κ. Κλίντον αξίζει μιας τέτοιας τιμής, καθώς συνεισέφερε τα μέγιστα ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου αλλά και στο αλβανικό ζήτημα (σ.σ. βλέπε Μεγάλη Αλβανία), όπως αναφέρει το πόρταλ «Η Φωνή της Αμερικής» στην αλβανική του έκδοση.





Η κίνηση αυτή εγείρει πολλά ερωτηματικά καθώς ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης των Αγίων Σαράντα η οποία κατοικείται από μεγάλο αριθμό Βορειοηπειρωτών. Μάλιστα εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός του πόρταλ «Η Φωνή της Αμερικής»,


ό,τι η απόφαση είναι ομόφωνη τότε υπέρ θα πρέπει να έχουν ψηφίσει και οι δημοτικοί σύμβουλοι των ελληνικών κομμάτων ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πρίστινα φέρει το όνομα του συζύγου της κ. Κλίντον, Μπιλ, και ένα τεράστιο πόστερ του με την τεχνοτροπία γκράφιτι κυριαρχεί σε τοίχο πολυώροφης οικοδομής στο κέντρο της πόλης, για την βοήθεια που προσέφερε ως πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο του 1999 στην απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία. Επιπλέον, μια πλατεία, επίσης στην Πρίστινα, έχει το όνομα της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η ίδια η πόλη των Αγίων Σαράντα, με το πανίσχυρο ελληνικό στοιχείο, είχε μετονομαστεί στο παρελθόν σε «Ζόγκαϊ» από τον βασιλιά Ζώγκου, Porto EDDA στην ιταλική κατοχή, ενώ επί κομμουνιστικού καθεστώτος αφαιρέθηκε το «Άγιοι» κι έμεινε το «Σαράντα», όπως λέγεται σήμερα.
http://aftonomi.gr/epikairothta/stinoun-adrianta-tis-chilari-klinton-stin-kentriki-platia-ton-agion-saranta/